Obsah článku

Jak vybrat vhodná kamna do sauny

Obsah článku

Přemýšlíte jaká kamna pořídit do vaší nový domácí sauny?

Většina saun se prodává bez kamen a vy sami si musíte vybrat vhodná kamna do sauny.

Když jsem poprvé viděl všechny ty varianty a možnosti, tak se mi z toho docela zatočila hlava.

Trošku jsem to ale prozkoumal a teď mi správný výběr kamen do sauny přijde už poměrně jednoduchý.

Ve skutečnosti potřebujete rozhodnout jenom několik základních věcí.

Pojďme se na to podívat.

Druh kamen

Ve skutečnosti máte na výběr jenom ze dvou variant.

  • Elektrická kamna do sauny
  • Saunová kamna na dřevo

To jsou dvě základní možnosti mezi kterými budete volit při výběru. Ještě jsem někde zachytil zmínku o plynových kamnech do sauny. Ale nějakou rozumnou nabídku jsem nikde pořádně nenašel. Tak se tím nebudeme zabývat.

Zjednodušeně by se dalo říct, že elektrický kamna jsou modernější a nabízejí pohodlnější ovládání a celkově větší komfort a dřevěná zase ctí tradici a je to zatraceně velká romantika. 🥰

Za zmínku ale určitě ještě stojí kamna s výparníkem. Ty se používají hlavně do bio saun, kde právě výparník zajišťuje vyšší vlhkost sauny (50 – 80 %).

Kamna s výparníkem můžou být teoreticky jak na dřevo, tak na elektřinu. V nabídkách e-shopů jsem ale viděl jenom elektrické verze.

Pojďme se na to ale podívat detailněji.

TIP: Velký průvodce všemi druhy saun + tabulka s doporučenými časy v sauně

Elektrická kamna do sauny

Jdou snadno vypnout a zapnout. Menší mají ovládání přímo na kamnech, k těm větším se pořizuje ovládací jednotka. To je takový ten ovládací panel, který je většinou u dveří sauny. 😉

Dokonce některé modely můžete ovládat na dálku. Většina renomovaných výrobců nabízí aplikaci do mobilu, přes kterou jednoduše zapnete, nebo vypnete kamna ve vaší domácí sauně.

Představte si, že jedete z práce. Venku je takové to sychravé počasí. Vy na dálku zapnete kamna v sauně až dorazíte domů, tak už na nic nemusíte čekat. Můžete jít rovnou do sauny.

Většina výrobců uvádí, že elektrická kamna saunu vytopí do 1 hodiny. Samozřejmě záleží na výkonu a velikosti. K tomu se ještě dostaneme.

Na druhou stranu si pohlídejte jaký máte pro elektrická kamna připravený přívod elektřiny. Téměř všechny totiž pro správnou funkci potřebují třífázový proud. Podobně jako třeba sklokeramické varné desky, trouby, apod.

Našel jsem informaci, že některé menší modely pojedou i na jednofázové, ale nebude to dělat dobrotu. Hlavně se nikdy nevytopí na požadovanou teplotu. A to moc nedává smysl.

zdroj: připravovaný e-shop levata.cz
zdroj: připravovaný e-shop levata.cz

Saunová kamna na dřevo

Jak už jsem zmínil, je to romantika jako 🐄. A to je asi tak všechno.

Musíte zatápět, přikládat, udržovat oheň …

Před tím, ještě sehnat dříví. Možná nasekat na menší kousky. Nejlepší výhřevnost má tvrdé dříví, třaba dub, nebo buk. Musí být ale pořádně suchý. Ideálně ho mít složený na vzduchu 2 – 3 roky.

A pak samozřejmě musíte kamna čistit a vymetat popel.

No, není to romantika! Je to romantika.

zdroj: harvia.com – finský výrobce kamen do sauny

Osobně se přiznám, že na elektrických kamnech mě láká jenom ta rychlost a jednoduchost ovládání, ale do své víkendové sauny bych si mnohem raději pořídil fakt pěkný kamna na dřevo.

Také to trvá trošku déle, než se sauna vytopí. Zkrátka to není takový fičák jako u elektřiny.

A pak je tady ještě jedna důležitá věc. Máte to totiž na výběr mezi:

  • Přikládání zevnitř sauny
  • Přikládání z venku sauny

Když je venku -10 °C tak to zatápění a přikládání zvenku asi už taková romantika asi nebude. Jinak to má ale spíš výhody. Nenosíte si totiž bordel dovnitř do sauny.

Ale sám ještě nevím jaká si pořídím.

zdroj: připravovaný e-shop levata.cz
zdroj: připravovaný e-shop levata.cz

Výkon kamen

Výkon je to nejdůležitější co musíte při výběru kamen do sauny rozhodnout. Zjednodušeně se dá říct, že na jeden m3 sauny potřebujete 1 kW výkonu kamen.

1 m3 objemu sauny = 1 kW výkonu saunových kamen

Jak si spočítat potřebný výkon saunových kamen

  1. Spočítejte objem sauny. Vynásobte mezi sebou šířku x délku x výšku v metrech. Například sauna 2,5 šířka x 2,5 délka x 2,1 výška má objem 13,12 m3.
  2. Vyberte kamna. Potom už stačí vybrat vhodná kamna. Vždy v popisku najde jejich výkon a také do jak velkého prostoru se hodí. Většinou je tam nějaké rozmezí.
Objem sauny v m3Doporučený minimální výkon v kW
3 – 5 m33 kW
4 – 6 m34 kW
6 – 8 m36 kW
7 – 10 m37 kW
9 – 14 m39 kW
14 -18 m314 kW
18 – 25 m318 kW
Tabulka pro výběr kamen do sauny

Co vše zvážit při určování výkonu kaman

Aby to nebylo tak jednoduché, tak musíte zvážit ještě několik věcí.

Skleněné a jiné plochy

U skleněných ploch (okna, dveře) a třeba kamenných stěnách za kamny, nebo stěny ze solného kamene dochází přirozeně ke ztrátám a tak je potřeba do kalkulace tyto plochy upravit koeficientem 1,2 – 1,5

Příklad: Okno, která má celkovou plochu 1 m3 bude mít s koeficientem 1,2 plochu 1,2 m3.

Umístění sauny

Samozřejmě musíte také vzít do úvahu, kde bude sauna stát. A nejde jenom o interiér vs. interiér. Asi každému je jasné, že jiné podmínky bude mít sauna v Krkonoších na chatě a jiné sauny na statku v jižních čechách. Do chladnějších oblastí to zkrátka bude chtít trošku silnější výkon.

Konstrukce sauny

Plánujete klasickou hranatou finskou saunu, nebo uvažujete o sudové sauně? Stěny sauny jsou z rámové konstrukce s izolací uvnitř, nebo je to celodřevěná konstrukce.

To jsou všechno faktory, které je potřeba vzít do úvahy, abyste vybrali ideální výkon. Tohle určitě dobře zvažte. Kupovat levnější kamna (slabší výkon) se moc nevyplatí. Bude to pak trvat dlouho, než se sauna vytopí a nebo se vám ji nakonec nikdy nepodaří vytopit na požadovaný výkon.

A to nechcete.

A už vůbec ne v zimě.

Ovládání kamen

K elektrickým kamnům musíte řešit i ovládání. To u dřevěných řešit nemusíte. Tam jste ovládání vy, sekyrka a dobře vysušené zásoby dřeva. 😉

Nejmenší elektrická saunová kamna mají často vlastní ovládání na plášti kamen.

Pro nejčastější rozměr sauny (cca šířka 2 m x hloubka 2 m x výška 2,1 m) už budete potřebovat kamna se středním výkonem a k nim je ve většině případů potřeba pořídit ovládací jednotku.

Co to je ovládací jednotka

To je taková ta krabička s displejem u vchodu do sauny. Kromě samotných kamen ovládá často i osvětlení, případně ozvučení sauny.

zdroj: připravovaný e-shop levata.cz
zdroj: připravovaný e-shop levata.cz

S výběrem si nemusíte lámat hlavu. U kamen je vždy napsáno jakou řídící jednotku si k nim musíte pořídit.

Zapojení také není nic složitého. Budete potřebovat ještě speciální kabel, který zvládne extrémní teploty v sauně, ale jinak to není nic složitého. Zkušený elektrikář vám to zapojí dřív než stihne vypít kafe, které mu za odměnu uděláte. 😉

Ovládání na dálku a přes internet (wifi)

Pokud vás v úvodu zaujala ta představa, že když přijedete domů, tak tam na vás bude čekat vyhřátá sauna. To umožní právě ovládací jednotky, které fungují na dálku.

Dříve to fungovalo pomocí sms, dnes je tato vymoženost funguje jednoduše přes internet. Na mobilu máte aplikaci v které si zapnete, nebo vypnete domácí saunu, nastavíte teplotu, zkrátka úplně všechno. A až přijedete domů, tak můžete rovnou užívat zasloužení relax a saunování.

Značky a výrobci

V našich luzích a hájích a na připravovaném e-shopu Levata.cz většinou najdete saunová kamna od následujících výrobců.

Harvia

Harvia je špičkový a renomovaný finský výrobce zařízení pro sauny a domácí wellness s více než 70letou tradicí. Nabízí opravdu širokou škálu produktů a ročně vyrobí pomalu 200 000 saunových kamen, které dodává do více jak 80 zemí po celém světě.

Je to záruka kvality a férové ceny. Nabízejí dostupné modely i top varianty pro náročné. Navíc je Harvia zastřešující firma pro několik dalších značek.

EOS

EOS je pro změnu špičkový německý výrobce saunové technologie s více než 75letou historií. Jejich široká paleta produktů zahrnuje elektrická saunová kamna, ovládací jednotky, generátory páry a infračervené panely do infra saun.

EOS je známá svými inovacemi v oblasti saunové technologie, včetně vývoje prvního systému pro ovládání saunových kamen na dálku a první ovládací jednotky sauny s dotykovou obrazovkou.

V roce 2020 koupila většinu akcií společnosti EOS Group právě společnost Harvia.

Sentiotec

Sentiotec je značka, která je také součástí Harvia Group a nabízí špičkové produkty v oblasti saunové technologie. Specializuje se na ovládací jednotky, sauny, kamna, ozvučení a osvětlení v saunách.

Sentiotec klade důraz na vysokou kvalitu technologie a inovační řešení. Jejich elektrická saunová kamna mají špičkový moderní design. Je to záruka nejvyšší kvality.

Dušan Souček

Dušan Souček

Odpočívat musíme stejně intenzivně jako, když pracujeme. Miluju saunování a wellness. ❤️ 🛀 Je to pro mě opravdový relax, po náročné práci. Nejraději si zalezu do sauny, nebo vířivky. Zároveň ale potřebuju pořád něco dělat a teď mě pohltila myšlenka vyrobit si saunu svépomocí, nebo koupací sud ze dřeva. 🪵 Začnu tím, že tady o tom budu všem psát. Více o mně.

Podobné články: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *