Obsah článku

13 nejčastějších chyb při saunování

Obsah článku

Chcete si užít všechny benefity saunování? A získat z této očisty těla maximum.

Nechcete si udělat v sauně ostudu?

Při saunování nám ale většinou jde o maximální zregenerování těla ducha a celkovou podporu zdraví. Bohužel některé činnosti, které v sauně děláme mohou mít spíše obrácený efekt.

Proto jsem dal dohromady 13 chyb, které jsem si samozřejmě všechny vyzkoušel. 😂

A vy možná také.

Chyby při saunování dělá každý.

A kdo říká, že ne, tak mu nevěřte. Jsme lidi a chybovat je normální.

Chyby při saunování

Věřím, že jako dámy na fotografii se v sauně nechováte a selfíčka si necháváte na jiné příležitosti.

Takže můžeme rovnou přejít k těm serióznějším chybám při saunování.

Tady jsou.

Příliš vysoká teplota

Je to úplný nesmysl chodit do sauny, kde je příliš vysoká teplota. Saunování si chceme užít, ne se uhnat vysokou teplotou.

Ideální teplota je někde mezi 85 – 95 stupni Celsia. Ale je to hodně individuální. Zkuste si to vychytat, abyste v sauně vydrželi těch 15 – 20 minut.

Při příliš vysoké teplotě navíc nedochází k rovnoměrnému prohřátí těla. Zkrátka se některé částky „přehřejou“ rychleji. Což třeba u hlavy opravdu nechcete.

Příliš vysoká vlhkost

Ve finské sauně by měla být vlhkost kolem 10 – 15 %. To společně s vysokou teplotou spustí v lidském organismu pocení, které je žádoucí. A které spustí vyplavování nečistot z těla.

Vysokou vlhkost můžou způsobit mokré ruční, nebo prostěradla, které si občas někdo nosí do sauny.

Před vstupem do sauny byste se měli pořádně osušit, abyste nevnášeli do potírny zbytečně další vlhkost.

Snaha o lámání rekordů

Nepřehánějte to a nesnažte se v sauně vydržet co nejdéle.

Dopřejte si klidně jenom 10 minut. Pokud se budete saunovat pravidelně tak si tělo zvykne a vydržíte potom v sauně i déle.

Pokud to přeženete, tak může přijít nepřijemná bolest hlavy. A to nechcete. Snažte se poslouchat své tělo a vnímat všechny signály, které vám přináší.

Nelámejte rekordy. Dejte ego stranou. Nesnažte se vydržet v sauně déle, než všichni ostatní.

Nedostatečné prohřátí

Občas můžete zase vidět, že lidé v sauně nevydrží a odcházejí už po pár minutách. To také není dobré, protože nedojde k prohřátí těla a potřebnému pocení.

Raději si lehněte do spodních pater, kde je teplota trošku menší a vydržíte tam delší čas.

A pokud trpíte na bolesti hlavy a bojíte se přehráží, tak můžete vyzkoušet speciální čepice na saunování, které hlavu ochrání.

Nedostatečné ochlazení

Poctivé schlazení ihned po saunování je důležitý pro celkový efekt. Občas můžeme vidět, že to lidé ošidí. Dají si rychlou sprchu a hned zase běží do sauny.

To není dobré. V sauně se vám teplem otevřou póry a pot začne vyplavovat všechny nečistoty z těla. Rychlé schlazení právě všechny póry za zprudka uzavře a nečištoty tam můžou v klidu odejít. Proto je potřeba to udělat poctivě a nešulit to. 😉 Jinak saunování nebude mít takový efekt.

V sauně také dojde ke zvýšení činnosti srdce a zrychlí se vám tep. A to je potřeba právě dostečným ochlazením a pauzou mezi jednotlivými cykli vrátit zase do normálu.

Dejte si klidně 15 minut relaxu v odpočívárně, než znova půjdete do sauny.

Přetěžování těla

Také vás někdy napadlo spojit saunování s návštěvou fitka, nebo si skočit mezi saunovacími cykly do bazénu? Mě mockrát. A nejenom napadlo.

Pravdou ale je, že tělo dostává při saunování docela zabrat a dopřávat si před saunou ještě pořádný trénink ve fitku, nebo zaplavat několik bazénů není zrovna ideální nápad. Nic se nemá přehánět.

I profesionální sportovci prý většinou nechávají saunu až na druhý den po výkonu. Jako relaxaci.

Střídání finské sauny, páry a infrasauny

Tohle je možná nejčastější nešvar v různých wellness centrech a saunových světech, kde máte více možností na výběr je tam většinou hned několik různých saun.

Finská sauna a infrasauna jsou ale obojí úplně něco jiného. Zatímco ve finské sauně střídáte cykly, tak abyste dosáhli nejlepších účinků infrasauny je dobré si ji dopřát v kuse (30 – 40 minut)

A parní lázeň je také úplně něco jiného. Je tam vysoká vlhkost vzduchu dochází tam úplně k jiným procesům.

Proto není dobré to přehánět a příliš kombinovat. Dopřejte si 3 cykly v tradiční finské sauně. Bude to mnohem lepší, než když, jako správný turista, vyzkoušíte vše, co hotelové wellness nabízí. 😂

Nedodržování hygieny

Zní to šíleně, ale nedodržování společenských a hygienických zásad jsou asi nejčastější chyby při saunování.

Saunování bez plavek je samozřejmostí. Plavky nejsou navržené na vysoké vysoké teploty a můžou se z nich při saunování uvolňovat toxické látky.

Pokud se stydíte a nechcete se saunovat nazí, tak používejte prostěradla, nebo si pořiďte kilt na saunování. Tělo se sice nebude prohřívat rovnoměrně, ale vy budete v pohodě. A to je důležité.

Dejte si ale pozor, aby jakékoli oblečení, ručníky, nebo prostěradla byly z bavlny, nebo lnu. Cokoli syntetického zkrátka do sauny nesmí.

Prostěradlo si dejte pod sebe a pokud sedíte, tak i pod nohy. Ať zachytí pot, který z vás v sauně poteče.

Při ochlazování si nejdřív dejte sprchu, nebo na sebe zvrhněte kýbl s ledovou vodou a až když ze sebe smyjete všechen pot, tak si skočte do ochlazovacího bazénku. Obráceně to nedělejte.

Frekvence saunování

Tohle ani tak není chyba. Ale pokud chcete aby saunování mělo opravdu pozitivní vliv na vaše zdraví, tak to chce chodit pravidelně. Alespoň 1x týdně.

V dnešní době je to těžké. Ale pokud chodíte do sauny pouze jednou za čas, tak to bude spíš hezký zážitek, než opravdoví benefit pro vaše zdraví.

Platí to ale i obrácenně. Navštěvovat saunu každý den zkrátka není pro každého.

Mrkněte na náš článek o tom jak často chodit do sauny.

Pitný režim

Kdybyste si měli z tohoto článku odnést jenom jednu věc, tak by to určitě bylo dodržování pitného režimu.

Pít mezi jednotlivými kolečky při saunování je důležitý. Pijte vodu, nebo čaj, který je většinou u každé sauny k dispozici zdarma.

Neododržováním dostatečného pitného režimu si můžete přivodit pěkný bolení hlavy po saunování. A to nikdo nechce. Dejte si na to pozor mějte vždy po ruce sklenici s vodou a dostatečně pijte.

Alkohol

Téhle časté chyby při saunování se dopouští hodně lidí. Dát si jedno vychlazené pivko je totiž boží pocit. Bohužel je to ale jenom ten boží a rychlý pocit osvěžení. Nic víc vám konzumace alkoholu při saunování nepřinese. Spíše naopak.

Samotné saunování je už dostatečně velké zatížení pro lidský organismus. A v tomto stavu opravdu není dobré pít jakýkoli alkohol. Alkoholické nápoje zatěžují tělo, srdce i hlavu.

Pití alkoholu je jednoduše přesný opak detoxikačního proces, který od saunování očekáváme. Zkuste to vydržet, dát si vodu, nebo zelený čaj. A pivo, nebo skleničku vína si dopřát a po delší době od saunování.

Vaše tělo vám poděkuji.

Tučné jídlo před saunováním

Do sauny byste neměli chodit těsně potom, co si dáte tučnější jídlo.

Sauny mají vysokou teplotu a pocením se tělo zbavuje toxinů. Mít plný žaludek, ale znamená, že se uvnitř děje další intoxikace. Trávicí systém zkrátka není v klidovém režimu a vy si pořádně neodpočinete.

Jít do sauny s těžkým žaludkem zkrátka není dobrý nápad.

Relaxujte a nic neřešte

Nechoďte do sauny s mobilem. Zní to šíleně, ale někdo dokonce chodí do sauny pracovat. Je to nesmysl. V sauně byste měli vypnout. Zrelaxovat tělo i mysl.

Zkuste na ni nemyslet a užívat si pouze tu chvíli v sauně. Ono se to nezblázní. A když na všechny ty starosti nebudete chvíli myslet, tak možná pak přestanou být tak tíživý.

Spousta lidí říká, že nejlepší nápady přicházejí právě při saunování.

Čím to asi bude. 😉

Saunování byste si měli hlavně užívat. Mrkněte také na náš detailní návod jak se správně saunovat.

Občas porušit doporučení a skočit po sauně do vířivky a dát si k tomu skleničku Prosecca zkrátka není vůbec špatný.

Asi bych to nedělal, když si jdu do sauny dopřát maximální zdravotní užitek, ale spíše v momentě, kdy si jdu spíše užít čas s přáteli.

Užívejte a saunujte se.

PS: A napište mi do komentářů, jakých chyb při saunování se snažíte vyvarovat vy. Ať se také poučím. 😉

Dušan Souček

Dušan Souček

Odpočívat musíme stejně intenzivně jako, když pracujeme. Miluju saunování a wellness. ❤️ 🛀 Je to pro mě opravdový relax, po náročné práci. Nejraději si zalezu do sauny, nebo vířivky. Zároveň ale potřebuju pořád něco dělat a teď mě pohltila myšlenka vyrobit si saunu svépomocí, nebo koupací sud ze dřeva. 🪵 Začnu tím, že tady o tom budu všem psát. Více o mně.

Podobné články: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *