Obsah článku

Jak vybírat nejlepší finskou saunu pro vás

Obsah článku

Pokud plánujete si pořídit vlastní finskou saunu, tak se vám určitě bude hodit detailní průvodce.

Návod na co si dát pozor a jaké možnosti máte.

Na první pohled to není nic složitého, ale pokud nejste odborník a jen hledáte kvalitní saunu na takové to domácí saunování, tak se můžete snadno ztratit.

Ale od toho tady je náš článek, abychom vám pomohli.

Základní typy finských saun

Nevím jestli typy je to správné slovo, ale rozhodně první věc kterou musíte udělat je rozhodout jestli hledáte:

  • finskou saunu do interiéru
  • finskou saunu na ven

Tvar a velikost

Další důležitá věc na rozhodnutí je samotná velikost sauny. Tady asi budete vycházet z vašich možností a potřeb. Takže dobře přeměřte zahradu, nebo byt, zkrátka místo, kde bude saunička umístěná a přepočítejte potenciální uživatele domácí sauny. 😉

Hodně rozšířený jsou sudové sauny, které jsou jednoduché na postavení a dají se snadno udržovat a opravovat.

Materiál (dřevo):

Tradiční finské sauny jsou obvykle vyrobeny z cedru nebo smrkového dřeva. Pozor nejedná se o klasický smrk, který roste třeba na Šumavě, ale o severský smrk, který díky drsnějšímu severskému klima roste mnohem pomaleji a má lepší vlastnosti pro výrobu saun.

Kamna do sauny

Zvláštní pozornost doporučuju věnovat výběru kamen do sauny.

Máte na výběr několik možností, buď elektrická kamna, nebo kamna na dřevo. A pak je tady spousta dalších detailů a faktorů. Detailního průvodce pro vás připravuju v samostatném článku.

Cena

Samozřejmě, že důležitý faktor je i cena samotné sauny. Určitě doporučuju se na to dívat jako na investici do svého zdraví. Klidně můžete počítat kolik ušetříte za doktory, když budete díky saunování mnohem zdravější.

Ale pokud byste chtěli reálnější výpočet jestli se vám do nákupu finské sauny vyplatí investovat, tak si zkuste propočítat kolik by vás stály vstupy do veřejných saun, kdybyste chodili třeba 2x týdně.

Jsem si jistý, že investice do domácí sauny se vám velmi rychle vrátí.

Dušan Souček

Dušan Souček

Odpočívat musíme stejně intenzivně jako, když pracujeme. Miluju saunování a wellness. ❤️ 🛀 Je to pro mě opravdový relax, po náročné práci. Nejraději si zalezu do sauny, nebo vířivky. Zároveň ale potřebuju pořád něco dělat a teď mě pohltila myšlenka vyrobit si saunu svépomocí, nebo koupací sud ze dřeva. 🪵 Začnu tím, že tady o tom budu všem psát. Více o mně.

Podobné články: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *