Obsah článku

Bolí vás hlava po saunování? Tohle může pomoct

Obsah článku

Bolí vás hlava po saunování?

Slyšeli jste někdy, abyste nezůstávali v sauně moc dlouho? Jinak vás bude bolet hlava!

Myslím, že bolest hlavy po sauně je asi nejčastější riziko, které saunování má.

A taky si myslím, že to není nic, co by nikoho nikdy nepotkalo. Já jsem toho důkazem.

Sám jsem to několikrát zažil a většinou to byla jenom hloupá chyba a nedodržení zásad zdravého saunování. Tak nějak jsem tušil, že nedělám dobře a může mě začít bolet hlava.

Povím vám o tom víc. Chcete?

A taky se podíváme na všechny možný příčiny bolesti hlavy po saunování a jak jim předcházet.

Věřím, že vám článek pomůže.

bolest hlavy po sauně

Upozornění: Všechny informace na této stránce je pouhé sdílení mých osobních zkušenosti. Nejsem lékař a nemám žádné odborné vzdělání v této oblasti. Jsem pouze nadšenec do saunování a sdílím tady své osobní zkušenosti, nebo informace, které jsem si dohledal na internetu. Za vaše případné saunovací nezdary proto nemohu nést žádnou odpovědnost. Díky za pochopení.

Možné příčiny bolení hlavy

Pořád jsem si myslel, že to bude něco složitějšího a komplexnějšího, ale podle různých článků, názorů odborníků a studií, které jsem dohledal za bolestí hlavy po saunování většinou stojí úplné základy.

Většinou si to dokážu zdůvodnit obyčejným selským rozumem.

Málo pijeme (dehydratace)

Nejčastějším důvodem proč vás po sauně bolí hlava, je nedostatek tekutin. Dehydratace je jednoduše stav, kdy tělo nemá dostatek tekutin pro normální fungování orgánů. [1]

Doporučuje se pít před, během a po sauně. Přesné množství tekutin závisí na délce pobytu v sauně a intenzitě pocení, ale mnoho odborníků doporučuje minimálně 2 až 4 sklenice vody během jedné návštěvy sauny. [2]

Na tohle si dávám opravdu velký pozor. A přijde mi docela smutný, že v některých saunových světech musíte za vodu platit. Ale to je jiná kapitola.

Pijte přátelé, ve dnech kdy si dopřáváte saunu pijte mnohem víc. Když to přeženete, tak budeme maximálně častěji chodit na toaletu. Myslím, že je to příjemnější „zábava“, než bolest hlavy.

Já vím, že to je rada, která vás asi nepřekvapila. Ale jednoduché pravdy většinou bývají nejvíc přehlížený.

Pijte… A když jdete do sauny, tak pijde ještě víc.

Doporučení: Já osobně se snažím po každém kolečku saunování vypít cca 0,5 litru vody.

Nedostatek elektrolytů

Pocením v sauně neztrácíme jen vodu, ale také elektrolyty, což jsou minerální soli (hořčík, sodík, vápník, fosfor, chlór) nezbytné pro řadu tělesných funkcí. Nedostatek elektrolytů může vést k bolesti hlavy, křečím a únavě. [3]

Proto je důležité abychom během saunování, doplňovat nejen vodu, ale také elektrolyty. Mnoho sportovních nápojů, kokosové vody či solného roztoku může pomoci.

Já osobně dlouhodobě užívám magnesium (hořčík) a po saunování si dopřeju nějaké zdravé smoothie z čerstvého ovoce.

Jsme v sauně příliš dlouho

přesípací hodiny v sauně

Nic se nemá přehánět. Delší pobyt v sauně může způsobit nadměrnou ztrátu tekutin a zvýšené riziko dehydratace. Obecně platí, že by se mělo v sauně zůstat nejdéle 15-20 minut a poté se ochladit.

Je to hodně individuální. Pro někoho může být 10 minut v sauně už moc, zatímco jiný zvládne 20 minut bez problémů. Ale obecně se uvádí 15-20 minut jako maximální doba, kterou byste měli strávit v sauně. [4]

Já se snažím vnímat pocity, které se mi snaží moje tělo naznačit. Někdy vím, že i 5 minut je tak akorát. A někdy dám 15 minut a říkám si pohoda.

Záleží hodně na okolnostech, jak moc jsem ve stresu, nebo unavený. Naučil jsem se hodně vnímat různé signály (jak moc se člověk potí, jak se mu dýchá, jak moc je to teplo nesnesitelné, atd…)

A jsem se naučil je poslouchat.

Vím totiž jak to dopadá, když to přeženete.

Osobní zkušenost:

Pořád mám ještě v živé paměti asi 2 denní bolest hlavy po saunování. A nejvíc mě na tom sr*la ta úplně školácká chyba. Byly jsme na jedné firemní akci a asi parta 10 lidí jsme šli do saunového světa.

Asi po první hodině se mi zadařilo být v jedné sauně sám, bez kolegů. Ty přišli přesně v okamžiku, kdy jsem věděl, že už toho mám akorát a mám jít pryč. Ale dali jsme se do řeči a já tam strávil dalších asi 10 minut. Takže dohromady nějakých 20 – 25.

Protože to bylo už 3. kolečko, tak jsem toho pak měl opravdu dost a úplně přesně jsem cítil, jak mě začíná bolet hlava. Celý večer jsem pak už jenom strávil na pokoji a přešlo to až za 2 dny.

Dávejte si na ten čas pozor hlavně v saunách, kde není takové teplo. Ve finské sauně, kde je těch cca 90 °C tam většinou o moc déle nevydržíte. Ale třeba v tropických saunách, biosaunách, apod, kde je ta teplota většinou trošku nižší je to zrádné.

To byl i můj případ výše. Zkrátka se to dalo vydržet. Ale neměl jsem to dělat.

Přehřátí hlavy

rozdíl v teplotě v sauně

Tohle je taková sauna past. 😉 Horký vzduch se drží nahoře a tak je tam větší teplo, než dole.

Takže pokud v sauně sedíte, tak se celé vaše tělo bude zahřívat méně, než hlava. A pocit, že už je toho moc se může dostavit později, než by bylo zdrávo. Takže může celkem snadno dojít k přehřátí hlavy, aniž bysme si to uvědomovali. [5]

Na druhou stranu zase můžete brzy pociťovat, že je vám na hlavu už příliš velké horko. To je určitě lepší odejít. Může to ale znamenat, že celé tělo se dostatečně neprohřeje a vy tak nevytěžíte ze saunování maximum zdravotních benefitů.

Proto je lepší v sauně ležet, než sedět. Potom se celé tělo prohřívá rovnoměrně. Také si můžete lehnout na spodní lavičku, kde není taková teplota jako v horní části.

A nebo můžete vyzkoušet čepici do sauny, která má své kořeny už v historii saunování.

Ještě se k čepicím a kloboukům do sauny dostaneme.

Myslím, že tyhle 4 body (dehydratace, nedostatek elektrolytů, čas strávený v sauně a přehřátí hlavy) jsou asi hlavní příčiny bolesti hlavy po saunování.

Ale při pátrání jsem narazil ještě na tyto 2 možné příčiny, které mi přišli zajímavý.

Uvolňování toxinů

Některé teorie tvrdí, že pocení v sauně může napomoci k „vyplavení“ toxinů z těla, což může způsobit dočasnou bolest hlavy. [6]

Je to podobné jako s tím uvolňováním elektrolytů při pocení. Akorát, že elektrolyty jsou ty hodný a toxiny ty zlý. A věšinou se saunováním snažíme právě toxických látek zbavit. Ale podle některých odborníků může jejich „pohyb“ zkrátka způsobit bolest hlavy.

Dlouhodobá nepohoda

Stres, únavа nebo jiné zdravotní problémy mohou zvýšit citlivost na změny, které saunování přináší. V takovém případě může sauna potencionálně zhoršit přetrvávající bolest hlavy nebo jiné nepříjemné pocity. [7]

Tak tohle asi nebude záležitost jenom saunování. 😉

Osobně bych se ale raději saunoval méně a častěji, než se toho vzdát. Život bez sauny si vůbec nedokážu představit.

Vůbec!

To si snad více dokážu představit svět bez piva.

Ale bez sauny. To nikdy!

A tak se raději pojďme podívat na pár rychlých „triků“ jak bolesti hlavy předcházet.

Pokud jste unavení, stresovaní nebo máte jiné zdravotní problémy, sauna může tuto nepohodu ještě zvýraznit. V takovém případě by bylo dobré poslechnout své tělo a dát sauně na chvíli pauzu.

Jak předcházet bolestem hlavy

Jak předcházet bolestem hlavy

Celý život se snažím přistupovat k věcem logicky a používat zdravý selský rozum. Na složité postupy a rozjímání jsem nikdy moc nebyl.

A přesně v tomto duchu tady mám několik doporučeních, který mi dávají smysl a který logicky můžou předcházet bolesti hlavy po sauně.

Takže kromě dodržování pitného řežimu, který je alfou a omegou všeho, tady mám ještě pár doporučení.

Vyhněte se kávě před saunou

Přiznám se, že tohle jsem ještě donedávna praktikoval. Miluju takové to malé espresso, které vás nakopne. Občas jsem si ho, já trouba, dal i před saunou.

Káva nás sice dokáže probudit a nabudit, ale je i silným diuretikem. Co to znamená? Jednoduše řečeno, pomáhá tělu zbavovat se vody. Když tedy vypijete kávu před návštěvou sauny, kde se už tak potíte, riziko dehydratace stoupá. [8]

A co je jedním z hlavních důvodů bolesti hlavy?

Správně, dehydratace!

Nechoďte do sauny nalačno

Když jste do sauny s prázdným žaludkem, může vám klesnout cukr v krvi. Což nakonec není nic příjemného. Může to ve finále způsobit bolest hlavy, závratě, apod. [9]

Nechoďte ale do sauny ani příliš najedení. Zkrátka žádný extrém není při saunování ideální.

Nechoďte do sauny hned po cvičení

Další věc, na kterou jsem si samozřejmě musel přijít nejdřív sám.

Občas si zajdu zacvičit do fitka a když tam mají k dispozici saunu, tak co bych to potom nevyužil, že.

Je dobrý ale chvíli počkat. Až se tělo po cvičení uklidní. Pokud tam jdete příliš brzo po kondičním cvičení, tak se vaše tělo se ještě vzpamatovává z námahy a teplota v sauně ho může dostat zpátky do „bojového“ módu. Výsledek zase může být zvýšení tep, vysoký krevní tlak a ve finále bolest hlavy.

Osobní zkušenost:

Já něco podobného zažívám když jdu do sauny třeba hned po vířivce, která už samo o sobě je docela horká koupel. Tělo je vyhřáté a sauna to „dopeče“. Vlastně je to pořád to samé. Opět je to „příliš dlouhý pobyt v sauně“.

Nepřekračujte doporučenou dobu

Tohle už jsme několikrát probírali.

Ale pro ty, kteří nečtou celý článek a přeskakují.

Nepřekračujte doporučenou dobu v sauně. I ty přesípací hodiny se dělají jenom na 15 minut. Proč asi! Dejte si maximálně těch 15 – 20 minut. Ale klidně jenom 5.

Ochlazujte se postupně

Ochlazujte se postupně

Tenhle tip mi přišel hodně zajímavý. Osobně mám totiž raději rychlé ochlazení po saunování.

Rychlé změny teploty ale mohou způsobit tzv. reakční bolest hlavy. [10]

Někdy je tak lepší postupné ochlazování po výstupu ze sauny. Zkuste postupně ochlazovat své tělo, abyste předešli takzvané reakční bolesti hlavy.

Osobní zkušenost:

Možná to nesouvisí, ale pamatuju si jak mě jednou rozbolela hlava, když jsem příliš dlouho zůstal v ochlazovacím bazénku po sauně. Většina lidí tam skočí a rychle vyleze. Ale Souček to nééé, ten tam můsí zůstat aspoň půl minuty, aby si to pořádně „vychutnal“. On je totiž trošku magod do otužování. 😂

Úplně jsem cítil, jak mi to „leze na hlavu“ a tušil jsem, že asi nedělám dobře. Poměrně rychle začala bolet. Zkrátka, nic se nemá přehánět. Musím si to pořád opakovat.

Dýchejte pusou a ne nosem

Ono to ani moc jinak nejde. Dýchat horký vzduch nosem se zkrátka moc nedá.

Navíc dýchání horkého vzduchu nosem může dráždit sliznici, což může také vyústit v bolest hlavy. Dýchání pusou lépe filtruje horký vzduch. Je to pro nás snesitelnější. [11]

Čepice do sauny

Čepice do sauny

Čepice do sauny je poměrně oblíbená. Ikdyž ji ve veřejných saunách zas tak příliš často nepotkáte.

Je to především praktická ochrana hlavy před vysokými teplotami. Ale v historii saunování byla čepice i pevnou součástí některých saunových rituálů.

Čepice se vyrábí většinou z přírodních materiálů, jako je vlna nebo bavlna, které jsou odolné vůči vysokým teplotám. Můžete ale potkat i čepice vyrobené z filcu, který je právě oblíbený pro svou schopnost izolovat a odolávat vysokým teplotám.

Kromě toho nabízí čepice i další benefity. Ochrání vlasy, které nejsou po saunování tolik vysušené, absorbuje pot, takže udrží vaši saunu čistou.

Zkuste to. 😉

Může sauna spouštět migrénu?

Tady je to těžké. Pokud trpíte migrénami, tak se určitě poraďte se svým lékařem. Některé studie uvádějí, že saunování může dlouhodobě pomáhat, ale na druhou stranu zase jsem objevil informace, že sauna může migrénu pěkně rozjet.

Logicky mi z toho zase vychází to co už jsem tady v článku několikrát zmínil. Pravidelné a rozumné saunování může dlouhodobě zlepšit váš zdravotní stav, včetně bolestí hlavy a migrén, ale když jste v nepohodě a nerespektujete své tělo, tak váš to může semlít.

Nezatracoval bych saunování, ale byl bych zkrátka opatrný.

Ano, může

Sauna může u některých jedinců vyvolat migrénu. Teplotní změny, zvláště rychlý přechod z horka do chladu, mohou spustit migrénový stav. Navíc, dehydratace, která může nastat při nadměrném pocení v sauně, je také známým spouštěčem migrény. A jsme tam, kde jsme byly. 😉

Pokud jste náchylní k migréně, je důležité být opatrný při saunování a dbát na dostatečný příjem tekutin a postupné ochlazování. [12]

Těch důvodů, proč se vyhnout sauně ale může být víc. Mrkněte na článek: Kdy nechodit do sauny.

Ne, nemusí

Některé studie a zkušenosti lidí naznačují, že pravidelné saunování může ve skutečnosti pomoci zmírnit migrénu či snížit její frekvenci. [13] Toto pozitivní působení sauny může být důsledkem několika faktorů:

  1. Relaxace a snížení stresu: Sauna může napomáhat celkovému uvolnění těla a mysli, což může vést k úlevě od stresu – jednoho z běžných spouštěčů migrény.
  2. Zlepšení cirkulace: Horko v sauně rozšiřuje krevní cévy, což může zlepšit krevní oběh a tím potenciálně pomoci v prevenci migrény.
  3. Uvolnění svalů: Teplo může pomoci uvolnit napjaté svaly, což může být prospěšné pro osoby trpící migrénou spojenou s napětím v oblasti krku nebo ramen.

Je důležité si uvědomit, že reakce na saunu se mohou lišit mezi jednotlivými osobami. Zatímco některým lidem může sauna pomoci, jiným může naopak migrénu zhoršit. Pokud trpíte migrénou a zvažujete saunování, je dobré konzultovat se s lékařem a vždy naslouchat signálům vlastního těla.

Zdroje:

[1] Mayoclinic. Dehydration. Available: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/symptoms-causes/syc-20354086#:~:text=Dehydration%20occurs%20when%20you%20use,carry%20out%20its%20normal%20functions.

[2] Kukkonen-Harjula & Kauppinen, 2006; Laatikainen, T., Salminen, K., Kohvakka, A., & Pettersson, J. (1988).

[3] Popkin, B.M., D’Anci, K.E., & Rosenberg, I.H. (2010).

[4] Hannuksela, M.L., & Ellahham, S. (2001).

[5] Laukkanen, T., & Kunutsor, S.K. (2018).

[6] Sears, M.E., Kerr, K.J., & Bray, R.I. (2012).

[7] Hassi, J., Sikkilä, K., Ruokonen, A., & Leppäluoto, J. (1991).

[8] Armstrong, L.E., Pumerantz, A.C., Roti, M.W., Judelson, D.A., Watson, G., Dias, J.C., … & Casa, D.J. (2005). Fluid, electrolyte, and renal indices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 15(3), 252-265.

[9] Sigal, R.J., Kenny, G.P., Wasserman, D.H., Castaneda-Sceppa, C., & White, R.D. (2006). Physical activity/exercise and type 2 diabetes. Diabetes care, 29(6), 1433-1438.

[10] Kukkonen-Harjula, K., & Kauppinen, K. (2006). Health effects and risks of sauna bathing. International journal of circumpolar health, 65(3), 195-205.

[11] Laatikainen, T., Salminen, K., Kohvakka, A., & Pettersson, J. (1988). Response of plasma endorphins, prolactin and catecholamines in women to intense heat in a sauna. European journal of applied physiology and occupational physiology, 57(1), 98-102.

[12] Rönnberg, K., Magnusson, M., Sundh, V., & Falkheden, L. (2016). Sauna habits and related symptoms in the Swedish population. Scandinavian Journal of Public Health, 44(7), 687-694.

[13] Rossi, A., De Chiara, B., Furlan, R., Zambito Marsala, S., & Fontanella, M.M. (2013). Beneficial effects of saunas in a chronic stroke patient with depression: a case report. NeuroRehabilitation, 33(3), 471-474.

Dušan Souček

Dušan Souček

Odpočívat musíme stejně intenzivně jako, když pracujeme. Miluju saunování a wellness. ❤️ 🛀 Je to pro mě opravdový relax, po náročné práci. Nejraději si zalezu do sauny, nebo vířivky. Zároveň ale potřebuju pořád něco dělat a teď mě pohltila myšlenka vyrobit si saunu svépomocí, nebo koupací sud ze dřeva. 🪵 Začnu tím, že tady o tom budu všem psát. Více o mně.

Podobné články: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *