Obsah článku

Jak se správně otužovat

Obsah článku

Přemýšlíte, jak se správně otužovat? 

Je lepší začít pozvolným sprchováním ve sprše, nebo rovnou skočit do kádě s ledovou vodou?

Nevíte jak dlouho to vydržet, aby to vůbec dávalo smysl?

Jak často a jak dlouho se otužovat v létě? A jak na otužování v zimě?

Nebo jenom chcete vědět jak začít s otužováním?

Pojďme se na všechny ty otázky a přínosy otužování podívat.

Jak se správně otužovat

Proč mi věřit?

Nejsem expert, ani doktor, který by vás zahrnul doporučeními. Ani nejsem žádný extrémista, který láme rekordy v otužování nebo fanatik do Wim Hofovy metody. 

Jen mě to baví. Sprchování studenou vodou si “užívám” už pomalu 10 let. Občas si dám ledovou vanu. Zkrátka se otužuju tak nějak normálně a jak se mi zrovna chce. 

Zkrátka mám na sobě “změřený” všechny ty benefity otužování. A těch vám teď budu vyprávět.

Výhody otužování

Každý má jiný důvod proč se otužovat. Někdo začne jenom tak z hecu, někdo na doporučení kamarádů, nebo článků na internetu. 

Já už si ani nepamatuju proč jsem s tím tenkrát začal. Ale rozhodně toho nelituju. 

Protože, pravidelná dávka ledové vody mi přináší spoustu dobrého.

A vám může také.

Lepší imunitu a pevnější zdraví

Marodím méně. Dřív jsem si i dával ledovou sprchu, když na mě něco lezlo. Fungovalo to. Bacil se asi leknul a utekl před zimou. 

Teď už moc nedělám, ale přesto můžu s klidným svědomím říct, že méně či více pravidelné sprchování studenou vodou mi pomáhá a nejsem tak často nemocný. 

Maximálně 1x ročně nějaká ta rýmička, nebo chřipka když to venku a v MHD řádí. 

Hlavní přínos pravidelného otužování je zkrátka zlepšení imunity. Dokonce i tahle studie říká, že lidi, kteří se pravidelně otužují jsou o 30 % méně nemocní. 

A podle nich prý stačí jenom 90 vteřin denně.

Kvalitnější spánek

Kamarád mi poradil, že se sprchuje studenou vodou před spaním. Prý pak spí jako miminko. Mě to přišlo jako totální nesmysl.

Ale pak jsem to vyzkoušel a stal se na tom doslova závislý. Večerní sprchování ledovou vodou tělo i mysl krásně uklidní a připraví na spánek. Je to neuvěřitelné ale opravdu se mi po studené sprše spí mnohem lépe a rychleji usnu.

Vyzkoušejte to.

Akorát přítelkyně si občas stěžuje ze mě dostane revma. 😂

Regeneraci svalů

Hodně studií říká, že střídání horké vany a studené vany podporuje regeneraci svalů. Konec konců po saunování se také jdete rychle ochladit.

Teplo roztáhne póry a škodlivé látky můžou odcházet. Rychlé schlazení póry na těle zase zatáhne a tak se žádný bordel nevrátí do vašeho těla. To je aspoň moje selské vysvětlení střídání tepla a chladu.

Já na studie nikdy moc nebyl, ale téměř po každém cvičení si dávám sprchu a zakončím ji studenou vodou. Jestli svaly potom regenerují rychleji upřímně nevím. Dělám to takhle už pomalu 10 let, tak pořádně nemám srovnání. Ale pocit je potom úplně skvělý.

Koncentraci a energii

Nedávno jsem v podcastu s Liborem Matúšem (chladovaterapie.cz) slyšel, že už po 20 vteřinách otužování se vyplavuje hormon norepinefrin (noradrenalin), který má vliv na soustředění.

I tady se o tom docela zajímavě píše.

V každém případě, i bez těch studií mi ranní sprcha 100% přidává energii a elán do života. Kolikrát je to lepší než ranní kafe. Takže na tom asi něco bude.

Občas, když můžu, tak si dopřeju studenou sprchu i odpoledne. Když mám před sebou třeba důležitý pracovní úkol a cítím se unavený, tak je to skvělý nakopávač.

Krevní oběh

Já nevím jak přesně to funguje, ale vysvětluji si to tak, že studená voda donutí krev pořádně proudit a prohřívat celé tělo.

Určitě na to také bude bambilion studií. Já si už leta vystačím s tímto selským vysvětlením a hlavně ten boží pocit po otužování, je jasný důkaz, že to funguje.

Věřte, že zima vám opravdu nebude.

Myslím, že tohle funguje skvěle i na studené ruce a nohy. Člověk se v zimě necítí pořád tak zmrzlý.

Psychickou pohodu

Máte stres? Dejte si studenou sprchu. Příčina stresu pravděpodobně nezmizí, ale bude se vám s ní mnohem lépe bojovat. 😉

Větší psychickou odolnost slibuje více technik.

  • Meditace
  • Otužování
  • Saunování
  • Relax ve vířivce

Spusta těchto metod je spíše z kategorie „příjemný odpočinek“. Zatímco otužování je zkrátka výstup z komfortní zóny a trošku překonávání sám sebe.

Myslím, že právě tohle nakonec způsobuje tu větší psychickou odolnost vůči všem těm vlivům moderního života.

Bolest hlavy

Mě to funguje. Pokud to už není opravdu silná bolest hlavy, tak mi často studená sprcha pomůže.

Pro mě je to zkrátka takové zlidnění organismu. Což je přesně to co při bolesti hlavy potřebuju. Je to asi tak 1000x lepší než nějaký prášek na hlavu.

Ale asi bych to nedoporučoval každému. Já to slyšel od kamaráda a začal jsem to pomalu zkoušet. Především tedy studenou sprchu na hlavu. Začalo mi to dělat dobře, tak to teď už praktikuju poměrně často.

TIP: Jak na bolest hlavy po saunování

Pevnou vůli a odhodlání

Četl jsem o jednom mnichovi, který se učil umění koncentrace tak, že každé ráno strávil několik hodin pod ledovým vodopádem.

Myslím, že některé krásy pozemského života ochutnat nemusím. Minimálně ne v takové míře, jako někteří.

Faktem ale je, že cokoli, do čeho se musíte občas trošku nutit, pomáhá budovat pevnou vůli. A otužování mezi to rozhodně patří.

Asi vás nepřekvapí, že největší benefity otužování přicházejí až po nějakém čase pravidelného otužování.

Jak začít s otužováním

Tak na tohle jsem opravdový odborník. Začínání a znovuzačínání mi opravdu jde.

Občas je fajn se hecnout a přemoct všechny ty hlasy, které říkají „dneska ne, začni zítra, dej si pauzu“. Ale taky si říkám, že hlavně musím chtít. A mě se prostě občas nechce.

A to pak začínám znova.

Ale je to v pohodě.

Začátky jsou stejně nejlepší. Po pár měsících si už člověk zvykne a pak ten okamžitý skvělý pocit ze studené sprchy není tak intenzivní.

Tady je několik návrhů jak můžete s otužování začít pozvolna:

  1. Začněte nejdřív s vlažnou vodou a postupně přidávejte studenou.
  2. Otužujte se jenom na částech těla, kde je vám to příjemné (ruce, nohy) a postupně přidávejte další oblasti.
  3. Začněte s otužováním po sportu. Studená sprcha po tréninku není tak dramatická, jako ráno, když je člověk ještě rozespalý.
  4. Střídejte teplou a studenou. To je moje oblíbená metoda. Je zajímavé pozorovat jak se vnímání studené a teplé vody mění, když to takhle střídáte.
  5. Hlavně se do toho nenuťte. Musí vás to bavit a přinášet uspokojení. Nemůžete to dělat se sebezapřením. Je asi evidentní, že je to prospěšné zdraví, ale na prvním místě vždy musí být vaše pohoda. Psychická pohoda je základ pro celkové zdraví.

Pokud si ale nejste jisti, jak se správně otužovat a jestli je to právě pro vás vhodné, tak se raději poraďte se svým lékařem. Já nejsem odborník. Jsem nadšenec a praktik, kterého to baví a sám na sobě pozoruje, že to skvěle funguje. Můžu vás maximálně inspirovat. 😉

Jak dlouho se otužovat?

Někdo leze do ledové kádě na několik minut. Někomu stačí pár vteřin pod studenou sprchou.

Když jsem po tom pátral, tak odborníci většinou doporučují 30 – 90 vteřin. Mě to přijde právě tak akorát.

Občas ve sprše počítám do 30.

Občas si dávám studenou sprchu na hlavu a počítám do 20.

Občas si dám ledovou vanu a vydržím tam počítat do 50. A někdy napočítám do 200 a pořád se mi nechce ven.

Snažím se hodně vnímat své tělo a přizpůsobovat se. Někdy se mi opravdu nechce. To si většinou dám jenom rychlou studenou, nebo vlažnou sprchu. Lepší nedokonalé otužování, než žádné.

Jak často se otužovat?

Já jsem toho názoru, že raději méně, ale častěji. Než jednou skočit do ledové řeky, tak má raději raději každodenní otužování studenou sprchu ráno, nebo před spaním.

Asi se shodneme na tom, že mnohem důležitější, než intenzita je pravidelnost.

Ideální je to s něčím spojit, aby těch zábran bylo co nejméně. Když se jdete večer umít, tak si můžete dát chvilku otužování poměrně snadno.

Když budete chtít každý den vlézt do vany s ledem a pokaždé si to budete muset složitě nachystat, tak vás to asi velmi rychle přestane bavit.

Udělejte si to jednoduchý a snadno dostupný. Já to právě většinou spojím s ranní, nebo večerní hygienou. Nebo se cvičením.

Jenom zcela výjimečně si dávám blok time jenom na otužování. To už musí být velké odhodlání.

Kdy se otužovat?

Já to dělám téměř pravidelně každý večer. A někdy i ráno.

Většinou nás napadne se do toho pustit každé ráno. Ale to je občas takový fičák, že koupelnou sotva prolítneme. Jsem toho názoru, že je lepší, když si to každý udělá tak jak mu to vyhovuje.

Ona taková revitalizační studená sprcha po práci je kolikrát lepší, než ráno vstávat dřív a přemlouvat se k ledové sprše ještě se zavřemýma očima.

Na druhou stranu, je ranní sprchování skvělý nakopávak do nového dne.

Otužování doma

Máte chuť začít hned teď?

Dobrá zpráva je, že začít s otužováním můžete opravdu hned.

Pokud si právě teď říkáte, že hned zítra ráno začnete s otužováním, tak je jasný signál, že byste měli začít spíš hned teď!

Teď!

Řekněte si „5, 4, 3, 2, 1, vstaňte od počítače, nebo odložte mobil a jděte si dát studenou sprchu.

A pak mi napište do komentářů, jaký to bylo. 🤪

Jak se otužovat ve sprše

Já osobně sprchování studenou vodou miluju. A pro začátečníky tady mám 2 tipy.

🚿 Pozvolné otužování: Nejlepší je začít otužovat ve sprše postupně. Nejdřív se normálně sprchovat teplou vodou a pomalu přidávejte studenou vodu. Každý den trošku víc a trošku dýl.

🦵💪 Sprchujte pouze ruce a nohy: Tady naopak na sebe pusťte rovnou studenou vodu. Na rukou a nohou to totiž není problém vydržet. Otužování ve sprše pak nebude taková divočina.

Můžete také setkat s názorem, že to stačí, protože na končetinách je hodně nervových receptorů, který informaci o chladové terapii předají na správná místa.

Samozřejmě i tady můžete přidávat a postupně se začít sprchovat na celém těle.

Otužování ve vaně

Pokud nemáte doma rovnou nějakou nádobu na otužování (třeba sud na balkóně), tak budete pravděpodobně volit vanu napuštěnou studenou vodou.

Vlézt tam je pak mimořádná zábava. 😂 Sám se také vždycky chvíli přemlouvám.

Ale vážně. U Wim Hoffa – ledového muže, jsem si přečetl, že je důležité pracovat s dechem. Vždy před takovou ledovou koupelí se snažím chvíli soustředit na dech.

Klidně si dát takových 5 minut a soustředit se na dech. Ve vaně se studenou vodou potom dělám to samé. Soustředím se na dech a počítám. Někdy do 50, někdy do 100 a někdy napočítám do 200 a pořád se mi nechce ven.

Takže kdybych vám měl odpovědět na otázku jak dlouho se otužovat ve vodě, tak by to bylo něco kolem 2 – 5 minut. Záleží jak se mi zrovna chce.

Důležité je se ponořit a moc se u toho nehýbat. Tělo si zvykne na chladnou vodu a vydrží to dlouho. Ale každý pohyb navíc budete rozhodně cítit. 😉

Otužování na zahradě

Pro ty šťastnější, kteří mají zahradu se nabízí možnost pořídit si přímo nějaký pěkný koupací sud na otužování, nebo alespoň nějakou káď.

Kromě toho, že ji můžete mít napuštěnou celoročně a otužování v létě pak bude velmi příjemný ochlazující zážitek, tak stylová káď na otužování může být i super doplněk na zahradu.

Můj sen je teď postavit si takové zahradní wellnes, se saunou, koupacím sudem a kádí na otužování.

Ale to je zase jiná kapitola.

Držím vám palce s otužováním a dejte mi vědět, jak vám to jde.

Napište mi do komentářů.

Dušan Souček

Dušan Souček

Odpočívat musíme stejně intenzivně jako, když pracujeme. Miluju saunování a wellness. ❤️ 🛀 Je to pro mě opravdový relax, po náročné práci. Nejraději si zalezu do sauny, nebo vířivky. Zároveň ale potřebuju pořád něco dělat a teď mě pohltila myšlenka vyrobit si saunu svépomocí, nebo koupací sud ze dřeva. 🪵 Začnu tím, že tady o tom budu všem psát. Více o mně.

Podobné články: 

Jak se saunovat

Saunování není žádná velká věda. Ale pokud teprve začínáte, tak

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *