Obsah článku

Jak se saunovat

Obsah článku

Saunování není žádná velká věda.

Ale pokud teprve začínáte, tak můžete být z některých věcí trošku zmatení.

Možná si říkáte: „Hlavně se nějak neztrapnit“.

Buďte v klidu, každý jednou začínal a dělal chyby. A někdo je dělá dodnes. 😉

Jste tady správně, pokud chodíte do sauny nepravidelně, ale i v případě, že se chcete začít saunovat pravidelně.

Mám pro vás návod krok za krokem jak se správně saunovat.

Pojďte se saunovat jako profík a získat maximum ze všech benefitů saunování. Ale také přecházet nepříjemným pocitům (bolest hlavy, atd.)

Upozornění: Všechny informace na této stránce je pouhé sdílení mých osobních zkušenosti. Nejsem lékař a nemám žádné odborné vzdělání v této oblasti. Jsem pouze nadšenec do saunování a sdílím tady své osobní zkušenosti, nebo informace, které jsem si dohledal na internetu. Za vaše případné saunovací nezdary proto nemohu nést žádnou odpovědnost. Díky za pochopení.

Příprava před saunováním

Dobrá zpráva je, že na saunování téměř nic nepotřebujete. Doslova! Do finské sauny většinou chodíme nazí a prostěradlo a ručním vám většinou všude půjčí. 😉

Pamatuji si, že jsem měl jednou v podnikání těžké období a nic se mi nechtělo. Několikrát jsem se ráno spontánně rozhodl, že si ještě před tím vším zajdu do sauny. Samozřejmě jsem u sebe neměl nic, ani hřeben. A šlo to. Hřeben jsem si totiž koupil po cestě.

Ale vážně!

Co si vzít do sauny

Vezměte si věci, které byste si vzali do bazénu. Jen ty plavky nebudete potřebovat. Takže nějakou tu hygiénu, ručník, hřeben, atd…

Ručník a prostěradlo vám půjčů. Já mám ale rád závěrečnou sprchu v šatně s čistým ručníkem, proto si většinou nosím ještě jeden vlastní.

TIP: Já osobně doporučuju po saunování používat přírodní deodorant. Tělo má otevřené póry a používání běžných deodorantů hodně pálilo. Takže jsem přešel na přírodní a pohoda.

Co nedělat před saunou

  • Nechoďte do sauny hladový, ani příliš najedení. Dejte si lehčí jídlo. Pijte dostatek vody a vyhněte se konzumaci alkoholu před a ideálně i po saunování.
  • Nepijte kafe. Tohle jsem dělal furt. Po cestě jsem si vždy dal maličké espresso. Je to ale nesmysl. Kafe dehydratuje a to přesně před saunováním nepotřebujeme.

Co udělat před saunováním

  • Pořádně se napijte. Dodržování pitného režimu je to nejdůležitější, co před, po i během saunování musíte dělat. Žádná další speciální příprava není potřeba. Zkrátka se pořádně napijte vody.

Saunování krok za krokem

1. Odložte oblečení, mobily, starosti …

Nechte všechno v šatně. Dřív jsem si sebou, jako správný závislák, bral mobil. Jsem rád, že jsem se naučil ho nechávat v šatně. Většinou uzamykatelných skříňkách. Je to takové symbolické gesto, kdy zamykám starosti a jdu relaxovat.

Do prostor se saunou a odpočívárnou budete potřebovat pouze ten ručník a prostěradlo. Takže všechno ostatní můžete nechat v šatně.

2. Dejte si sprchu a pořádně se osušte

Před samotným vstupem do sauny si dejte sprchu. Je to především z hygienických důvodů. Je to zkrátka takový očistný rituál.

Důležitý je se potom pořádně osušit. Do sauny byste neměli vcházet s mokrým tělem. Budete přinášet do potírny vlhkost, prodloužíte si dobu, kdy se začne tělo potit, ale hlavně to není hygienické.

3. Vstupte do sauny

Otevřete dveře (rychle, nevětrejte), najděte si volné místo, rozprostřete prostěradlo a sedněte, nebo lehněte si na něj. Ještě před tím otočte přesýpací hodiny ať můžete sledovat čas v sauně.

Kam si vlézt

Pamatujte, že vyšší teploty se drží u stropu. I teploměry v saunách jsou většinou umístěný v horní části a ukazují tak teplotu v horních patrech sauny.

Nižší lavičky budou „chladnější“. Pokud začínáte, tak začněte na nižších patrech a postupně si přidávejte. Obrácenný postup podle zkušených saunerů spíše nedává smysl. [1]

Ležet nebo sedět

Lepší je určitě ležet. Celé tělo se tak bude prohřívat rovnoměrně a navíc budete předcházet možnému přehřátí hlavy a následné bolesti hlavy po saunování.

Ne vždy je to ale možné a platí nepsané pravidlo, že když není v sauně dostatek místa pro všechny, tak se v ní sedí (zaberete méně místa).

Pozor na vstávání. Pokud v sauně ležíte, tak potom vstávejte pozvolna ať se vám nezamotá hlava. Já většinou ještě chvíli posedím a pak teprve vstanu a jdu ven.

Jak dlouho tam zůstat

5 – 20 minut maximálně. Záleží na každém. Sám tvrdím, že je dobré poslouchat a vnímat své tělo. Když zkrátka cítíte, že toho je už na vás moc, tak vyjděte ze sauny.

Já sám dávám většinou tak 15 minut, nebo méně. Záleží jak se v ten den cítím.

Pamatujte že nejlepších výsledků dosáhnete pravidelným saunováním, než intenzivní návštěvou jednou za čas. Mrkněte na článek jak často chodit do sauny.

Dýchejte pusou

Ono to v tom horkém vzduchu ani moc jinak nejde. Při dýchání nosem byste si ale mohli popálit sliznice, což v konečném důsledu bude mít zase vliv na pohodu a možnou bolest hlavy.

4. Ochlazení

Ochlazování je nutnost. Po opuštění sauny je důležité se rychle osprchovat chladnou vodou a potom ideálně ještě využít ochlazovací bazének. Případně řeku, rybník, nebo sníh. 😉

Rychlé ochlazení posílí cirkulaci krve, má pozitivní vliv na krevní tlak a také zatáhne póry na kůži, které se působením tepla rozšířili a vyplavili nečistoty z těla.

TIP: Jak se správně otužovat

5. Relaxujte

Po saunování si dejte dostatek času na odpočinek. Klidně si lehněte na lehátko nebo relaxujte v odpočívárně. Tělo potřebuje čas na obnovení. Teprve, když se budete cítit odpočatí, tak běžte znova do sauny. Neuspěchejte to.

6. Opakujte celý cyklus

Ideální je opakovat 3 kolečka v sauně, ochlazování a odpočívání. Záleží samozřejmě ale na každém z vás. Snažte se pozorovat co s vámi sauna a dělá a pokud se budete cítit příliš unavení, tak už si další kolečko nedávejte.

Úplně nedoporučuji střídat během saunování různé druhy saun. Každá působí trošku jinak, tak abyste to nepřekombinovali. A když už cítíte potřebu testovat, tak postupujte spíše od „chladnějších“ k těm „žhavějším“. 😉

Jak se saunovat v infrasauně

Infra sauna je trošku jiná, než tradiční finská sauna. Teplo se tam nevytváří pomocí kamen, ale pomocí infrazářičů. Je to úplně jiný proces prohřívání těla.

Infračervené světlo proniká pod kůži a prohřívá tělo zevnitř.

Tady neděláte saunovací cykly jak jsme si popisovali výše, ale do infrasauny se chodí na cca 30 – 40 minut. A pouze jednou.

Jak se chovat v sauně

Stačí, když budete slušní a ohleduplní vůči ostatním lidem v sauně.

  • Nemluvte příliš nahlas. Sauna je místo pro relaxaci, ne pro hlučné diskuze s kámoši.
  • Pokud ležíte v sauně a prostor se plní lidmi, tak uvolněte místo, tím že si sednete.
  • Nepijte alkohol, ikdyž vám jej spousta veřejných saun nabízí.
  • Nevětrejte a pokud vcházíte do sauny, tak rychle za sebou zavřete dveře.
  • Respektujte ostatní.
  • A přečtěte si článek o chybách při saunování. 😉

Zdroje:

[1] https://www.vseosaunovani.cz/post/jak-se-spravne-saunovat-radi-jan-kovarnik

Dušan Souček

Dušan Souček

Odpočívat musíme stejně intenzivně jako, když pracujeme. Miluju saunování a wellness. ❤️ 🛀 Je to pro mě opravdový relax, po náročné práci. Nejraději si zalezu do sauny, nebo vířivky. Zároveň ale potřebuju pořád něco dělat a teď mě pohltila myšlenka vyrobit si saunu svépomocí, nebo koupací sud ze dřeva. 🪵 Začnu tím, že tady o tom budu všem psát. Více o mně.

Podobné články: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *